Ajakiri “Tervendaja” artikkel VAIRAGYAST

Kuldsete kätega ayurenergeetik

Vairagya töötab oma kuldsete kätega, mis kanaldavad kuldset energiat. Terapeudi juured asuvad Indias, aga kodus tunneb ta end kogu maailmas, sest teeb kursusi ja eraseansse paljudes riikides. Tihti tuleb ta ka eestlasi aitama.

Vairagya jõudis läbi vaimsete eneseotsingute nende vaimsete heaolu tehnikateni, millega tänaseni igapäevaselt tegeleb. Jõudis Ida müstikute teadmisteni. Ja leidis ka oma õpetaja tuntud India targa Osho näol.

“Minu jaoks on Osho nagu ookean, kus on kõik valgustunute teadmised koos. Kui ta lahkus oma füüsilisest kehast, jäid temast alles tarkused. Olen kohtunud inimestega, kes on olnud väga raskes seisundis, aga pärast Osho meditatsiooni tehnikate tegemist on nad saanud vabaks sõltuvustest ja haigustest, on vabanenud oma hädadest.”

Vairagyat on vaimne teekond ja töö iseendaga muutnud elu ja maailma suhtes väga tagasihoidlikuks ja respekteerivaks. “Ma usaldan üha rohkem ja rohkem seda, mida elu annab mulle selles hetkes. Samamoodi respekteerin minu vastas oleva inimese energiat ja elu. Ja olen alati valmis õppima. Eriti lastelt, kes on meie tõelised õpetajad.”

Saades ise abi vaimsetest praktikatest, hakkas ta neid ka õpetama. Õigemini – Vairagya ise ütleb, et ta ei õpeta, vaid jagab. Sest olles ise millestki abi saanud, soovib ta seda edasi jagada.

Mehele on Universum kinkinud head käed. Kuldsed käed. Ta tunnetab läbi käte inimese energeetikat imeliselt pehmel ja erilisel moel. Tervendajaks ta ennast ei nimeta. Pigem terapeudiks. Kuid ta näeb nähtamatut. Täiesti ootamatult ütleb ta inimesele ära tema probleemi ja selgitab lahti selle põhjuse ja tagamaa. Teraapiaseansi ajal paneb ta käed iseenesest sellesse paika, kus inimesel on valud. Tal on hea intuitsioon.

“Energia on nagu jõgi meie sees ja kui jõele panna tamm ette, siis vesi läheb roiskuma. Nii on kehaski – kui energia ei liigu, on blokeerunud, siis tekib haigus” Vairagya vabastab oma seansiga energiablokeeringuid kehas, et elujõud saab voolata kaunilt ja vabalt. Tema seanssidelt on saadud palju abi paljudel juhtudel, sageli seljavalude puhul.

Ja mis eriti tore – vaimsel teel oleva India mehe puhul näeb, kui austavalt ta suhtub naistesse. Ta näeb naises ka hingelist tasandit ja naisena on temaga väga huvitav vestelda.

Vairagya on seda meelt, et tänasel päeval on naised paremas seisus kui eales varem. “Naine on tulnud ettepoole ja sisenenud paljudesse sfääridesse. Ta saab olla ühiskonnas edukas. Enne seda oli ühiskond väga meesdomineeriv. Euroopas on naine ja mees nüüd juba justkui võrdsemad.”

Samuti on terapeut seda meelt, et nii Ida kui Lääne inimeste ühine kõrgem eesmärk on tõsta inimkonna teadlikkust. Ida müstikutel on olemas tööriistad, kuidas tõsta sisemist teadlikkust. Lääs aga on tugevam ühiskonna tehnilise poole arendamisel.

“Erinevad meistrid on tulnud selleks kehastusse, et töötada ühiselt suunas, kuidas tõsta inimkonna teadlikkust nii, et saame elada vendade ja õdedena – kogu maailm kui üks perekond.”

Vairagya, kui pikalt Sa oled olnud spirituaalsuses?

Kui olin 14 aastane, siis hakkasin mõtlema, kust oleme tulnud ja kuhu me läheme. Ja mis see elu üldse on. Kirjutasin luuletuse, mille nimeks on “Küsimärk” – mis see elu üldse on. Sellest ma alustasin. Tol ajal otsisin elu eesmärki. Kui sain 19-20, siis olin rohkem frustreeritud. 21. aastaselt sain ühenduse Oshoga ja teiste müstikutega Indias. Lugesin raamatuid ja tegin neid meetodeid, mis olid Osho poolt antud. Need on heaolu ja vaimutäiuse tehnikad.

Nii algas Su teekond koos vaimsete praktikatega?

Jah. Osho dünaamiline meditatsioon ja Osho kundalini meditatsioon saadavad mind tänaseni. Meil on olemas Osho meditatiivne teraapia “Müstiline roos” – seitse päeva naermist, seitse järgmist päeva pisaraid ja seitse järgmist päeva sisevaatlust. Ja iga päev kolm tundi. Kõigepealt alustad puhastamisega. Blokeeritud emotsioonide puhastamisega.

Kuidas jõudsid sisemise tervendajani ja selleni, et see on olemas iga inimese sees?

On vaja respekteerida seda, kes on kehas. On vaja respekteerida keha tarkust. Keha ja hing on mõlemad ühendatud teineteisega. Külaline on hing. Maja peremees on keha. Me oleme keha külalised. Külalise eest tuleb hoolt kanda. Ja keha suhtes on vaja hoolt kanda. Hingel on keha suhtes suurem kaastunne, kui me teeme vaimutäiuse tehnikaid. Vaimsed tehnikad vabastavad ja toovad esile varjatud armastuse. Nagu laps toob esile ema armastuse.

Millised on Su head kogemused inimeste tervendamises?

On sadu näiteid. Vaimsed tehnikad äratavad inimestes nende enda sisemise tervendaja võimed. Siiruse ja armastusega. Need kaks on põhiasjad – siirus ja armastus. Armastuse energia on aidanud nii paljusid inimesi. Mind ennast ja teisi.

Tervendav võime töötab igaühes, igaüks saab ennast tervendada. Aga on vaja vaimseid tehnikaid, sest need aitavad ühenduse saada sisemise tervendajaga. See on armastuse üles leidmine.

Armastus ja tehnika käivad käsikäes. Emal on armastus. Ta ei vaja lapse suhtes mingit tehnikat, tal on armastus. Aga kui teed vaimseid tehnikaid, siis need viivad sind sügavamale iseenda juurde. Sa puudutad rohkem sisemist olemust. Siis oled võimeline inimesi teenima – võid olla õpetaja, võid olla arst, insener, mis iganes alal töötad, see suurendab sinu nägemust, kristalliseerumist, tunnetust. Sa oled rohkem kohal ja tähelepanelik.

Kus maailma eripaigus oled teinud tervenduspraktikaid?

Ameerikas, Austraalias, Hispaanias. Olen olnud Taiwanis, Brasiilias. Indias Pune linnas on meil väga suur meditatsiooni keskus. 50 aastat on tulnud inimesed üle maailma sinna kokku. Nüüd on sellest saanud Osho Rahvusvaheline Meditatsiooni Keskus. Enne seda oli see ashram. Inimesed tulevad kokku ja igaüks saab kogeda sellest head, et nad saavad minna iseendasse. Seal on loodud meditatsiooni õhkkond. See on sisemise heaolu SPA, võiks öelda.

Kuidas tunned seda tervendavat jõudu, mis läbi Su käte voolab?

Ma ei kasuta sõna jõud või võim. Sa saad olla inimese jaoks nagu tühi bambus ja siis eksistentsiaalne energia tuleb läbi sinu. See ongi tervendamise tee. See on tegelikult kõikide meie võimalus, see on kõikides meis.

Kui teha vaimseid tehnikaid – siis käed ja kogu olemine, kogu olemus saab teiste inimeste teenimise jaoks avatud. Armastusega. Need asjad tekivad iseeneesest. Tulevad iseenesest. See on pingutusevaba asi, see lihtsalt tuleb sulle, kui teed neid asju armastusega.

Kui töötad inimesega, siis oled nagu tühi bambus… see tähendab et oled täiesti isetu ja käed on Universumi tööriistaks?

Meie sees on juba olemas eksistentsiaalne energia ja see meie sees olev eksistentsiaalne energia teeb kogu töö. Sa võid nimetada seda tervendamiseks või ravimiseks. Lubad sellel energial toimetada läbi oma käte. Eksistentsiaalne energia kunagi ei peatu. Ja sinu enda arendamine ja areng ei peatu. Armastus kasvab suuremaks ja suuremaks koguaeg. Või sügavamaks, sügavamaks, sügavamaks.

*

Inimesed on tihtipeale üllatunud, mis seisundis nad on olnud Vairagya tervendava sessiooni ajal. Nad on olnud nii sügaval ära – kusagil, kus nad ei ole olnud varem. Isegi need, kes on reikit teinud, kogevad midagi uut ja sügavat. Seda tingib Vairagya meeleseisund, mis on nii üdini meditatiivne, et inimesed kogevad seda sügavust.

Huvitav on ka India terapeudi vaatenurk inimesele. Ühed inimesed on tema sõnul rohkem orienteeritud helile – tajuvad ja tunnetavad intuitiivset maailma läbi heli. Teised on rohkem värvile orienteeritud inimesed, kes näevad maailma läbi värvide. Ja erinevate inimeste jaoks on olemas erinevad vaimsed tehnikad, mis neid tervenemise teel edasi viivad.

“Erinevad on meeled, millega tehnikad töötavad. Iga inimene leiab oma vaimse tehnika. Kui tehnika ei anna sulle kolme päeva jooksul rahu ja pühitsemise tunnet, siis jäta see.”

Peamiselt eladki Sa Indias Punes, Osho keskuses?

Annan kursusi, teen individuaalseansse. Olen Osho keskuses vabatahtlik. Lähen hommikul kodunt sinna, teen kursuseid, juhendan või teen seal ise meditatsioone. Õhtul lähen koju. Teen kõike, mida vaja.

Osho keskuses on õhtused kohtumised, kus inimesed tulevad valges rüüs, mediteerivad koos. Sinna ei pea minema. See on vaba valik. See on 1-1,5 tundi koos olemist. Ülimalt võimas.

Mida tähendab meditatsioon Sulle?

Iga päev saab toidunõu mustaks või tolmuseks, iga päev on vaja seda puhastada. Meditatsioon on see, kui puhastad iseennast. Kui oled näljane ja sööd, siis peale söögitegemist puhastad oma toidunõud. Iseennast on samamoodi vaja puhastada pärast päeva kogemusi.

Kas meditatsioon on üks peamisi ensetervendamise praktikaid Su elus?

Meditatsioon on armastus. Armastus on meditatsioon. Ma nimetan seda heaolu tehnikaks.

Milliseid võtteid kasutad veel tervendamisel?

Mõnikord tunnen, et miski asi on mu keelel, mida ma ei peaks ütlema. Siis ma teen sellist tehnikat, mille nimi on gibberish ja mis tuli ühelt müstikult. Gibberishi tehnika loonud müstiku juurde tulid inimesed küsimustega, aga ta vastas kahel moel – kas oli vait või rääkis keeles, mida pole olemas. Sest ükski küsimus, mis inimesel on, ei vääri tähelepanu. See on nagu prügi. Imikutel on lalin, täiskasvanutel on gibberish – keel, mida pole olemas. Selles keeles rääkides annad oma mõttele puhkuse. Puhastad samas mõtteprügi. Väljutad mõtteid keeles, mida olemas pole. Ja nad kaovad. Läinud. Ühest küljest saad väljendada seda, mida tundsid, et tahad öelda, aga ei tohiks öelda. Teisest küljest ei jäta seda prügi endasse, see lahustub.

Ja see annab kergenduse.

See annab väga suure kergenduse. Sest kui sa ei väljenda oma mõtteid, need jäävad kinni ja võib tulla haigus. Aga gibberish-praktika aitab selle puhastada. Väljendada kellelegi haiget tegemata.

Kui palju on inimeste haigused seotud meeles peituva mõtteprügiga?

Ma ei räägi meditsiinilisest osast. Aga me kõik elame sellisel moel, et me ei saa ennast täielikult väljendada. Mis iganes meie sees toimub – vahel me hoiame energiaid kinni. Kes iganes hoiab kinni, see blokeerib energia ja blokeerimine toob haiguse.

Protsentuaalselt on raske öelda, kui paljud haigused on tulnud mõtteprügist ja kui paljud mitte. Ma ei taha seda öelda. Sest ma ei taha konflikti sattuda.

Kui inimene tuleb maohädaga minu juurde, siis ütlen talle, kui kaua see maohaigus on tal olnud. Ja küsin kohe, et kas inimene on arstil käinud? Ei tohi mängida kellegi tervisega. Tavameditsiini abiga saame tuua alternatiivse abi kõrvale. Kui inimene on krooniliselt haige, siis on vaja meditsiini abi. Kaks asja on alati kõrvuti – inimene saab nii meditsiinilist kui alternatiivset abi.

Tavameditsiini teadus on nii kõrgelt arenenud. See aitab meid. Allikad, millest on rohud tehtud, tulevad maa seest. Aga küsimus on selles, kuidas sa kasutad seda. Ma olen meditsiini poolt.

Kas oled seda meelt, et ühendada tavameditsiin ja vaimne meditatsioon?

Jah, muidugi. Meditatsioon kuulub meie igapäevaelusse – aitab meie hinge ja sisemist tervist. Aitab sisemiselt terveneda. Olla sisemiselt elujõuline. Meil on siis rohkem elujõudu, rahu, pühitsust.

Aga ka meditsiiniline teadus on antud elutarkusena. Enne tavameditiini teadust oli Ayurveda, mis tähendab tõlkes “eluteadus”. Tavameditsiin ja heaolu tehnikad sobivad kokku.

Sa oled arendanud välja oma meetodi – Ayurenergeetika?

Ma ei ole midagi ise arendanud. Ma toon muidugi sellesse sügavust. Aga need tehnikad on loodud Idamaade müstikute poolt. Marma punktide teadus, akupunktuuri või heaolu tehnikad – ma küll toon nad teatud moel kokku, et nad saavad aidata kõiki inimesi. Aga Ayurenergeetikaga on sadu inimesi töötanud. Ja ka mina töötan sellega.

Olen seda õppinud läbi armastuse ja juhendan oma kursuseid läbi armastuse. Rohkem ja rohkem tuleb uusi asju, kombineerin neid uusi asju olemasolevaga. Kasutan iidseid teadmisi, mis on tulnud Ayurvedast.

Teeme seda intervjuud vahetult enne Su kursust Tartus. Küsin “Tervendaja” lugejate jaoks, millal on tulemas Su järgmine Eesti külastus? Käid siin regulaarselt?

Ma käin siin regulaarselt, mulle meeldib see maa, mulle meeldib see atmosfäär. See on väga südamlik maa ja väga palju ühenduses loodusike eluviisidega. Mulle meeldib siia tulla ikka ja jälle. Detsembris lähen kindlasti Indiasse. Eestisse plaanin tulla jälle veebruaris või märtsis.

Lisaks Ayurenergeetika kursusele teed ka siin individuaalseid tervendamisi?

Teen individuaalseid teraapiad. Seal on inimesele lähenemiseks väga palju võimalusi. Kõigepealt alustan tööd kehaga, blokeeritud emotsioonidega ja kuidas neid vabastada. Ja annan inimesele heaolu tehnikaid, mida ta saab kodus ise teha.

Teraapia aitab inimesel saada teadlikuks, kuidas rohkem märgata ja olla tähelepanelik keha suhtes. Vabastada seisvaid ja varjatud emotsioone, mis muidu läheksid “roiskuma”.

Peamine on tuua heaolu ja rõõmu ja rahu perekondadesse, töökeskkonda. See aitab paljudes eludimensioonides, sest meie elu on multidimensionaalne.

Kuidas puhkad oma tööst? Mis on Su hobid?

Minu hobi on kõndimine. Ma teen vabal ajal kõike, mis normaalsed inimesed teevad. Aga kõige rohkem mulle meeldib kõndida. Ja saada kontakti looduse ja iseendaga. Lugeda raamatuid. Mõnikord vaadata mõnda head ja toredat filmi. Ma vaatan televiisorit harva. Just rohkem looduskanaleid. Meeldib ka inimestega kohtuda, jagada, suhelda.

Kas Sul on mõni südamesoov meie planeedile ja inimestele?

Et me elaksime kõik ühtsuses ja rahus. Ja rohkem ja rohkem respekteeriksime üksteist. Me oleme selle planeedi inimesed. Meil on vaja tuua rohkem rahu ja pühitsust ellu. On vaja, et haridus tooks inimestele rohkem kõrgemat teadlikkust. Kui räägin Idamaade tarkade tehnikatest, siis ma ei välista ka Lääne tarkust, kasvõi vanaemade tarkust, meil on vaja olla esivanematele tänulikud. Maa jaoks me kõik töötame. Aga Idamaade tarkus on unustatud ja seda on vaja tuua igale poole. Idamaiste tarkade süsteem toob sisemist heaolu ja armastust. Seda on vaja tuua inimeste eludesse.

*

Kui soovid Vairagya tervendusseansile või kursustele, helista telefonil 56660348 või saada e-kiri meilile: meditatsioonikool@gmail.com

Rohkem infot: www.eestimeditatsioonikool.ee

*

LISAD LOOLE

LISA 1

Loo autor Aive: “Kuna meie intervjuu Vairagyaga kulges mõnusas elutargas õhkkonnas ja ta kutsus mind oma kursust kogema, käisin ja kogesin Ayurenergeetika kursust Tartus. Oli tore ja võimas kogemus.

Heaolu tunde tugevnemine. Armastuse energiate voolamine. Valu (nii hingelise kui füüsilise) teadlik transformeerimine. Sisemise vaikuse kogemine ja selles puhkamine. Need on ühed väljendid, millega India terapeudi kursust võin kirjeldada.

Mulle väga meeldib Vairagya India päritolu ja see, kuidas ta iidseid veeda kultuuri teadmisi austab – see teeb temast Idamaade elutarkuse puhta kanali. See, kuidas ta suhtub sügava austusega ka kõige lihtsamatesse eluhetkedesse, oli imeline õppetund. Lehvitada kiirustavale taksojuhile, öelda aitäh ka jäigemat sorti ettekandjale, olla olemas igas hetkes iga inimese teenimises… Austus elu ees oli see, mida temalt õppisin. Austus on just see, mida Lääne ühiskonna inimestel sageli puudu jääb. Sest austust ja armastust Lääne haridussüsteem inimestele tihtipeale ei õpeta.

Seetõttu otsivad ka eestlased üha enam neid elutarku, kes saavad juhtida sisemise hinge-vaimse-kehalise ühtsuseni. Teadmiseni – et me oleme midagi enamat, kui lihtsalt keha. Me oleme hingelised-energeetilised olendid. Ja tervenemine algab just energiate korrastamisest. Algab iseenda sügavama olemuse ja olemise armastamisest.

Vairagya kursusel oli võrratu kogeda selgroo pikendamise protsessi – toimus see sõrmedest tuleva valguskiirguse abil. Ja vaid kolm marmapunkti, energiapunkti näo piirkonnas, kolme väikese chakra mõjutamist – ja tõesti – selgroos, jalgades tekkis selline sügav lõdvestus, mida pole ammu kogenud.

Seminaril oli sealsete osalejate vahel harmooniline koostöö. Erinevate valdkondade inimesed sulandusid justkui Üheks. Vairagya väli aitas luua kaastunde, mõistmise õhkkonna. Kadusid hinnangud, sisemised kohtumõistmised – et miks teine küll on selline või miks ta teeb küll nii. Kadus argirutiini kiirustav enesekasu lõikamine, mis praeguses ühiskonnas on valdav. Ja sisse tuli mingi kummaline rahu.

Selles rahulikus õhkkonnas saimegi vahetada protsesse, mida Vairagya jagas ja juhendas. Ta oli nii lahe, kui igaühe juurde tõttas ja vajalikke energiakeskusi avastama juhtis. Ja eriti tore oli vaadata, kuidas hetkeki ta läks erilisse palves olemisse, suunas oma tervendavad kuldsed käed õpilaste poole – ja toimetas midagi Universumi armastuse kanalis.

See tunne, mis tema kursusel tekkis, jäi saatma kauaks. See tunne oli tugevalt seotud toreda Idamaade energiaga, südames olemise ja elutarkuse tunnetamisega. See tunne oli seotud teadmisega, mis taas üles ärkas hinge sügavas sopis – me ei ole kunagi üksi. Alati oleme seotud suure ja vägeva Armastuse Ookeaniga, mis tõeliselt tervendab.

Meditatsioonid kursuse ajal olid võimsad! Soovitan kogeda!

LISA 2

Vairagya kursusel osalenud Inga tagasiside oli tore. Peale selgroo pikendamise tervendamise seanssi tundis Inga, kuidas ajal, mis teine kursusel osalenu talle energeetilist ravi tegi, tõusis esile vana seljatrauma. Punktide puudutamine kiskus trauma lihasmälust esile.

“Viis aastat tagasi sõitsin kelgumäel august läbi, sellest tekkis löök, mis pani mu selja valutama. Aga kursusel kogetud protsess mõjutas selgroogu füüsiliselt. Sapipõie kanali punkti mõjutamisel näo peal, tekkis vasakule poole selgroogu füüsiline venitus, mu kehal oli tunne, et see tõstab vasakut poolt alla, paremat aga üles. See oli tugev tunne, et keegi füüsiliselt sikutab selgroogu,” räägib Inga.

Järgmise energiapunkti mõjutamisel oli valu ja pingutus teises kohas seljas. Näol aga nõela kirvendus. Kolmanda punkti mõjutamisel vajus õlg iseenesest paika. Samuti toimus teraapia käigus ribide venitus, mis oli valulik, aga tõhus.

Kogu kogemus aga mõjus traumat kogenud seljale kui elueliksiir. Inga säras peale kursust. Tema seljal oli palju parem.

LISA 3

Vairagya juures on käinud regulaarsetel teraapiaseanssidel patsient Tiit Pärnust.

“Käisin tema enesetervendamise kursusel ja see oli päris põnev. Aga kursuse läbimine eeldab seda, et peab igapäevaselt iseendaga tegelema. Siis sain teada, et ta annab ka individuaalseid energeetilisi massaazhe ja mulle meeldib, kui minuga tegeleb keegi teine. Nii läksingi Vairagya seansile.”

Tiidul oli allergia probleeme ja seljavalu, mis andis tunda igapäevaselt. Sest kui ta tuli autoga sõites istmelt püsti, oli vahel selg ikka väga valus.

“Kuna ma olen 50+, siis ikka on siit kui sealt natuke probleeme, aga nüüd võin öelda, et energeetiline masaazh tõesti mõjub. Praegu polegi enam midagi hullusti. Vahetevahel ikka kergelt tunnen midagi, aga sellist seljavalu enam pole, mida peaks ravima. Kuna olen käinud juba üle aasta Vairagya juures, siis olen avastanud, et tolmuallergia, mis mul välja lõi augustikuus, on juba teist augustit tunduvalt leebem.”

Aga lisaks massaazhile tegeleb Tiit iseseisvalt meditatsiooniga. Eks seegi mõjub positiivselt. Vairagyaga teraapiad on aidanud aga selles osas, et enam ei ärrita teda asjad, mis varem närvi püsti ajasid. Iseendaga saab paremini hakkama.

Vairagya ei küsi kunagi enne seanssi, kas siit või sealt valutab. Tiit aga avastas, et terapeut leiab iseenenesest valusad kohad üles, vajutab teatud punktidesse, ja energeetilise teraapiaga saab valuga hüvasti jätta. Aga võrreldes tavamassaazhiga on energeetiline massaazh kohati isegi valulikum. Kuigi samas ka mõnusam – eriti huvitav tunne on, kui justkui sipelgad jooksevad ülevalt alla.

Vairagya käed on Tiidu meelest lihtsalt fantastilised. Terapeut ise ütleb, et Tiit võtab väga hästi energiaid vastu ja seetõttu saabki tema energiad hästi liikuma.

“Kui sõidan tema juurde Pärnust Tallinasse, siis pärast seanssi on alati hea tunne, ei ole väsimust ja teraapiaseanss teeb väga erksaks. Ma olen rahul seda pikka teed ette võttes.”

Vairagya eraseanssidele on võimalik registreeruda SIIN  Juulis juhendab Vairagya ka 2 kursust:

1) Mees- ja naisenergia tasakaalustamine. Naiste- ja meestehaigused.

2) Selg ja kael korda valutult iidse Ayurenergeetikaga.

Infot nende kurususte kohta leiab SIIT