OSHO MÕTTED

Armastuse olemasolul isegi mürk saab ravimiks; ego olemasolul isegi eliksiir muutub mürgiseks.

*

Armastus ei jõua kunagi seisundisse, kus saaksid öelda, et sa tead teada. Armastus ei saa kunagi arukaks – ja see ongi tema tarkus. Ta alati õpib ja õpib ja õpib, kuni viimse lõpuni. Ta jätkab õpilasena.

*

Identifitseerumine on haigus. Kannatus tähendab identifitseerumist millegagi.

*

Kui sa näed, et keegi on su vastu, ära ütle talle seda, vaid pigem leia enda sees üles, kus sa lood vastuseisu, mida tema tunnetab. Millal iganes sa näed, et inimene, keda sa püüad aidata, ei ole vastuvõtlik, siis vaata iseendasse. Tee midagi iseendaga, muuda ieennast, muutu tagasihoidlikumaks. Kui sinus suureneb tagasihoidlikkus, siis tema vastuseis kaob.

*

Tahaksin teile õpetada wu-wei’d, mis on fundamentaalne Lao Tzule ja mulle ka. Wu-wei tähendab tegutseda tegutsemata: teha asju sel moel, et sa ei ole pinges neid tehes; teha asju sellisel viisil, et oled mänguline neid tehes; teha asju nii, et sa ei muretse nende pärast; teha neid, ja siiski jääda eraldiseisvaks; teha neid, ja siiski jääda tunnistajaks.

*

Elu algab, kus hirm lõpeb

*

Sa ei saa tõestada armastust. Ja kui saad, siis ei ole see enam armastus. Armastus jääb tõestamatuks. Ja see ongi selle ilu.

*

Sul on ainult üks hetk Sinu kätes; tegelik hetk. Ja sa ei saa seda hetke uuesti. Sa kas elad seda või jätad selle elamata.

*

Pea meeles, et me oleme alati surma käte vahel, nii et ära lükka edasi olulist. Lükka edasi mitteolulist, aga olulist tuleb teha nüüd.

*

Iga kannatus on vaid osutaja sellele, et sa ei ole eksistentsiga ühenduses. Et kala ei ole ookeanis.

*

Armastus viigistab inimesed. Sa jagad oma armastuse tõttu. Sa jagad oma respekti tõttu. Sa annad ja lubad inimesel tunda, et ta on auväärne – selline on tõeline andmine.

*

Ära kunagi püüa muuta inimest, keda armastad.